The Healing Power of Sleep: Practical Tools to Enhance Recovery, Health, and Learning

Schaumburg, IL July 20, 2024

270
Registration will begin at 8:15 am. Class will be from 8:30 am until 4:00 pm with a scheduled break.

In the hustle of addressing rehab challenges, the profound influence of sleep on patient recovery fades into the background. This is an oversight for missed opportunities to help our patients manage chronic conditions, pain, and the complexities of aging. Through this training, you’ll explore sleep through the lens of rehabilitation and learn to integrate sleep assessment and intervention into your treatment plan. Understand and share the gifts of “sleep hygiene” with your patients in any setting. This important seminar will redefine patient care through the power of sleep! 

Course outline and objectives includes the following:  

  • Discuss the four stages of sleep and understand the role of circadian rhythms in sleep regulation. 
  • Review effective sleep hygiene practices and management strategies tailored to individual functional and occupational needs, including understanding the relationship between sleep and pain management. 
  • Discuss the relationship between the principles of good sleep with overall health improvement and learning enhancement. 
  • Explain sleep variations in specific disorders and the impact of sleep on their general health and participation in occupational activities. 
  • Describe appropriate sleep hygiene principles. 
  • Summarize the importance of sleep with athletes in terms of occupational and sports performance and recovery from injuries. 

Course Timed Outline  

  • FUNDAMENTALS OF SLEEP IN PATIENT CARE (60 minutes) 8AM-9AM 
  • SLEEP’S COMPREHENSIVE IMPACT (40 minutes) 9 AM-9:40 AM  
  • 10-minute break  
  • AGING, SLEEP, AND DISEASE MANAGEMENT (60 minutes) 9:50 AM-10:50 AM 
  • 10-minute break  
  • SLEEP VARIATIONS IN SPECIFIC CONDITIONS (40 minutes) 11:00 AM-11:40 AM 
  • INTERSECTION OF PAIN AND SLEEP (30 minutes) 11:40 AM-12:10 PM  
  • 60-minute lunch break 12:10 PM- 1:10 PM
  • SLEEP HYGIENE AND CIRCADIAN RHYTHMS IN REHABILITATION (60 minutes) 1:10 PM- 2:10 PM 
  • 10-minute break 
  • HOW TO OPTIMIZE SLEEP FOR ATHLETIC PERFORMANCE AND RECOVERY (30 minutes) 2:20- 2:50 PM 
  • TOOLS TO MANAGE SLEEP DISORDERS (40 minutes) 2:50 PM- 3:30 PM

Accreditations and Approvals

AOTA logo Colibri Healthcare, LLC is an AOTA Approved Provider of professional development. Course approval ID# 9529. This Live course is offered at 0.6 CEUs, Introductory, OT Service Delivery, Foundational Knowledge. The assignment of AOTA CEUs does not imply endorsement of specific course content, products, or clinical procedures by AOTA.